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Issues 

1.	 May Arizona judges actively participate in judicial campaigns in other states? 

Answer:  No. 

2.	 May Arizona judges participate in campaigns of candidates for national public office? 

Answer:  No. 

3.	 May judges contribute to political or judicial candidates outside Arizona as long as they follow 
applicable federal and state requirements? 

Answer:  Yes. 

4.	 Are contributions to political parties treated differently from contributions to candidates? 

Answer:  Yes. 

5.	 Where can judges find up-to-date information about permissible political contributions under 
A.R.S. § 16-905?
 

Answer:  The Arizona Secretary of State’s website.
 

6.	 What resources are available to  judges regarding contributions to national candidates, political 
organizations, and political parties? 

Answer:  The Federal Election Commission’s website. 

Facts 

The 2009 Arizona Code of Judicial Conduct contains new and amended rules governing cam­
paign activities and contributions. Some judges have asked if they may campaign for friends or class­
mates running for judicial office in other states, and others want to know if they can take a leave of 
absence to work on a national candidate’s campaign in Arizona or in other states. Still others have 
raised questions about the applicable amounts for calculating campaign contributions and where to 
find the most current information on contribution limits. These questions all relate to Rule 4.1 of the 
judicial code and are consolidated in this opinion. 
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Discussion 

Issue 1 

Judges have inquired whether they may campaign on behalf of judicial candidates in other states. 
Campaign activities might include making speeches or helping to raise money for the out-of-state 
candidate. We conclude that such activities are impermissible under the Arizona Code of Judicial 
Conduct. 

Rule 4.1(A)(3) states that a judge shall not “publicly endorse or oppose another candidate for any 
public office.” Rule 4.1(A)(4) provides that a judge may not solicit funds for, inter alia, a political 
candidate. Rule 4.1(A)(5) prevents a judge from actively taking part “in any political campaign other 
than his or her own campaign for re-election or retention in office.” 

The language of Rule 4.1 is broad and makes no exception for judicial elections outside Arizona. 
Even if a judge took a leave of absence to participate in an out-of-state campaign, he or she would 
still be an Arizona judicial officer and, as such, a representative of his or her office. See, e.g., Matter 
of Marquardt, 161 Ariz. 206, 221, 778 P.2d 241, 256 (1989) (Claborne, J., concurring) (“[A] judge, 
whether on or off the bench, is bound to strive toward creating and preserving the image of the justice 
system as an independent, impartial source of reasoned actions and decisions.  Achievement of this 
goal demands that a judge, in a sense, behave as though he is always on the bench.” (quoting In the 
Matter of Bennett, 403 Mich. 178, 186, 267 N.W.2d 914, 922 (1978)). 

Issue 2 

Participation in national political campaigns raises the same ethical concerns discussed in 
connection with Issue 1. The plain language of Rule 4.1 prohibits such involvement. 

Issue 3 

Nothing in the Arizona Code of Judicial Conduct prohibits judges from contributing to political 
and judicial candidates outside Arizona, provided they comply with applicable state and federal 
limitations.  See Rule 4.1(A) (4) (a judge shall not “make contributions to any candidate or political 
organization in excess of the amounts permitted by law . . .”).   

It is beyond the scope of this opinion to interpret and apply specific state and federal laws. Dollar 
limits on political contributions are set by statutes and federal regulations, not by the Code of Judicial 
Conduct. The discussion below regarding Issue 6 includes resources that judges may consult to 
independently determine any limitations on their contributions.  Additionally, the Arizona Attorney 
General has issued opinions over the years regarding permissible campaign contributions and may 
be a resource for a judge who desires interpretation of a specific statute.  See, e.g., Op. Ariz. Att’y 
Gen. No. I87-039 (addressing application of Arizona campaign contribution limits to non-federal 
offices within the state). 

Issue 4 

Contributions to Arizona state and county political parties (as defined by A.R.S. § 16-901(21)) 
are treated differently from contributions to individual candidates under state law.  See A.R.S. § 16­
905(E) (“Contributions to political parties and contributions to independent expenditure committees 
are exempt from the limitations of this subsection.”). There are, however, federal limitations on 
contributions to both state and national political parties. See 2 U.S.C. § 441a. 
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Issue 5 

Information about permissible political contributions under A.R.S. § 16-905 may be found at the 
Arizona Secretary of State’s website: 

http://www.azsos.gov/election/2010/Info/Campaign_Contribution_Limits_2010.htm.  

Contribution limits are subject to biennial adjustment by the Secretary of State to account for 
inflation. See A.R.S. § 16-905(H). Judges should be aware that revised limits may be approved too 
late to appear in hard copies (or pocket parts) of the Arizona Revised Statutes. They will, however, 
be posted on the Secretary of State’s website.  

A.R.S. § 16-905 governs both individual and aggregate contributions; judges must be aware of 
both limits. The limit on aggregate contributions is for the calendar year and is not governed by the 
election cycle.  See A.R.S. § 16-905(E). Rule 4.1(A)(4) limits the amount of aggregate contributions 
otherwise allowed by A.R.S. § 16-905. It states that a judge may not “make total contributions in 
excess of fifty percent of the cumulative total permitted by law.”  

Issue 6 

The Federal Election Commission website has a number of helpful pages, including:   


http://www.fec.gov/pages/brochures/citizens.shtml
 

http://www.fec.gov/ans/answers_general.shtml#How_much_can_I_contribute
 

http://www.fec.gov/ans/answers_general.shtml.
 

Applicable Code Sections 

Arizona Code of Judicial Conduct, Rules 4.1, 4.1(A)(3), (4) and (5) (2009). 

Other References 

Arizona Revised Statutes §§ 16-901(21), 16-905, 16-905(E) 16-905(H).
 

Matter of Marquardt, 161 Ariz. 206, 221, 778 P.2d 241, 256 (1989).
 

Arizona Attorney General Opinions, No. I87-039
 

2 United States Code Annotated § 441a.
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