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Arizona Supreme Court 
Judicial Ethics Advisory Committee 

FORMAL ADVISORY ETHICS OPINION 16-02 
(February 2, 2016) 

 
THE USE OF JUDICIAL TITLES AND PHOTOGRAPHS 

BY PART B JUDGES 

Overview 
 

 The Judicial Ethics Advisory Committee (JEAC) has been asked for guidance 
on the propriety of Part B judges using judicial titles and photographs in connection 
with extrajudicial activities. 

Factual Scenarios 
 

1. A Part B judge wishes to use the word, “Honorable” or its abbreviation, “Hon.”, 
with or without the concomitant use of the word “Retired”, or its abbreviation, “Ret.”, 
in print or electronic advertisements for his or her private mediation service. 

2. A Part B judge wishes to use the word, “Judge” with or without the concomitant 
use of the word “Retired”, or its abbreviation, “Ret.”, in print or electronic 
advertisements for his or her private law practice. 

3. A Part B judge wishes to use a photograph of him or herself in judicial robes, 
whether in connection with 1. and 2. above, or not, in print or electronic 
advertisements for his or her private mediation service or private law practice. 

Overview of Applicable Rules 

 The Application Section of the Arizona Code of Judicial Conduct includes a 
category of judge entitled, “Part B. Retired Judges Available for Assignment.” 

 Article 6, Section 20, of the Arizona Constitution provides, in part, that “Any 
retired justice or judge of any court of record who is drawing retirement pay may 
serve as a justice or judge of any court.” 

 Part B of the Application Section of the Code contains a list of rules a retired 
judge available for assignment to judicial service need not comply with (Rules 3.2, 
3.3, 3.4, 3.7, 3.8, 3.9, 3.10, 3.11, 3.12, 3.13, 3.14, 3.15, and 4.1(A)). For purposes of this 
opinion, Part B judges can participate in educational, religious, charitable, fraternal, 
or civic organizations and activities, accept appointments as private fiduciaries, serve 
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as private arbitrators and mediators, engage in the private practice of law, engage in 
various financial, business or other remunerative activities, and accept compensation 
for extrajudicial activities, without the restrictions imposed on full-time judges. 

Rule 1.2 of the Code, entitled “Promoting Confidence in the Judiciary”, 
provides as follows: “A judge shall act at all times in a manner that promotes public 
confidence in the independence, integrity, and impartiality of the judiciary, and shall 
avoid impropriety and the appearance of impropriety.” Comment 5 to Rule 1.2 states 
that “The test for appearance of impropriety is whether the conduct would create in 
reasonable minds a perception that the judge violated this code or engaged in other 
conduct that reflects adversely on the judge’s honesty, impartiality, or fitness to serve 
as a judge.” 

Rule 1.3 of the Code, entitled “Avoiding Abuse of the Prestige of Judicial 
Office”, provides, “A judge shall not abuse the prestige of judicial office to advance the 
personal or economic interests of the judge or others, or allow others to do so.” 
Comment 1 to Rule 1.3 provides, “It is improper for a judge to use or attempt to use 
his or her position to gain personal advantage or deferential treatment of any kind. 
For example, it would be improper for a judge to allude to his or her judicial status to 
gain favorable treatment in encounters with traffic officials. Similarly, a judge must 
not use judicial letterhead to gain an advantage in conducting his or her personal 
business.” Comment 4 to Rule 1.3 provides, “A judge who writes or contributes to 
publications of for-profit entities should not permit anyone associated with the 
publication of such materials to exploit the judge’s office in a manner that violates 
this rule or other applicable law. In contracts for publication of a judge’s writing, the 
judge should retain sufficient control over the advertising to avoid such exploitation.” 

Discussion 

Fully Retired Judges 

Judges who fully and completely retire from judicial service are not subject to 
the Arizona Code of Judicial Conduct for conduct occurring on and after the effective 
date of their retirement. Fully and completely retired judges may use truthful, non-
misleading, statements concerning prior judicial service in post-retirement 
commercial and other activities.1 For example, a fully and completely retired judge 

1 Of course, fully and completely retired judges who remain members of the State Bar 
of Arizona are still subject to the Arizona Rules of Professional Conduct and fully and 
completely retired judges are also subject to the rules and regulations that relate to 
any other license they maintain.
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could refer to herself in an advertisement for her private arbitration and mediation 
services as “Former Judge on the Maricopa County Superior Court, 1995-2015”, or 
“Retired Maricopa County Superior Court Judge”. Using “Judge”, “Honorable” or 
“Hon.”, even in conjunction with “Former”, “Retired” or “Ret.”, could be misleading or 
otherwise problematic depending on the circumstances, but that would be an issue 
for the State Bar of Arizona under Rule 7.1 of the Arizona Rules of Professional 
Conduct (or other applicable rules) if the former judge remained a member of the 
State Bar. See Formal Opinion 95-391 (April 24, 1995) of the American Bar 
Association Standing Committee on Ethics and Professional Responsibility, entitled 
“Use of the Title “Judge” by Former Judge in the Practice of Law”. The committee 
stated, “We believe that the use of the title “Judge” in legal communications and 
pleadings, as well as on a law office nameplate or letterhead, is misleading insofar as 
it is likely to create an unjustified expectation about the results a lawyer can achieve 
and to exaggerate the influence the lawyer may be able to wield. In fact, there appears 
to be no reason for such use of the title other than to create such an expectation or to 
gain an unfair advantage over an opponent. Moreover, the use of judicial honorifics 
to refer to a lawyer may in fact give his client an unfair advantage over his 
opponents, particularly in the courtroom before a jury.”2 

Retired Judges Continuing Judicial Service 

Use of Judicial Title 

Part B judges have retired from full-time judicial service, but are still part-
time judges. The Code accommodates their retirement from full-time judicial service 
by reducing the number of rules they must comply with as set forth in Part B of the 

2 See also Florida Bar Standing Committee on Advertising Opinion A-09-1 (June 25, 
2009)(“The Committee is of the opinion that lawyers should not use the term “Judge” 
preceding their names, regardless of whether a modifier such as “former” or “retired” 
is used, when they are actively engaged in the practice of law after leaving the bench. 
Such a use is misleading, as the person is no longer a judge, and it may lead the public 
to believe that the person has an ability to exert improper influence in the judicial 
system. The Committee therefore finds it improper to use the term as a title, or to 
use the term in any way that states or implies that the former judge or justice has 
special influence. On the other hand, the Committee believes that lawyers may 
properly provide accurate and truthful information to the public about their prior 
judicial experience. For example, a former judge may include in advertisements an 
accurate and truthful statement that he or she is a “retired circuit judge”, “former 
county judge” or “former general magistrate.”” 
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Application Section of the Code. Part B judges must still comply with a wide variety 
of rules, including Rules 1.2 and 1.3 set forth above. 

The committee is cognizant of the commercial free speech rights of judges, 
lawyers and others engaged in such activity. On the other hand, Part B judges are 
still judges and must not abuse the prestige of judicial office to advance their personal 
or economic interests. The free speech rights of judges can be restricted to promote 
the efficiency of the public services they perform and to protect the due process rights 
of litigants. See, e.g., Pickering v. Board of Education, 391 U.S. 563, 568 (1968)(“[I]t 
cannot be gainsaid that the State has interests as an employer in regulating the 
speech of its employees that differ significantly from those it possesses in connection 
with regulation of the speech of the citizenry in general”). 

The committee is of the opinion that a Part B judge abuses the prestige of 
judicial office by including a reference to himself or herself as a retired judge in the 
advertisement of non-judicial activities the Part B judge is otherwise permitted to 
engage in.3 In Arizona JEAC Formal Advisory Ethics Opinion 03-06 (Use of Pro Tem 
Judge’s Title on Legal Stationery and in Advertising)(November 18, 2003), the 
committee stated as follows concerning Part C and D pro tem judges: “A lawyer who 
includes his or her judicial title in commercial advertising, while serving as a judge 
pro tem, lends the prestige of the judiciary to advance his or her own private interests, 
and impermissibly exploits the judge’s office. The people of this state are entitled to 
have judges who are primarily motivated by public service and not by any desire to 
trade upon a judicial title.” To conclude that a Part B judge who can engage in other 
remunerative activities is not also lending (and abusing) the prestige of the judiciary 
to advance his or her own private interests and impermissibly exploiting the judge’s 
office by using the judicial title in such activities would create an illogical double 
standard – one favorable to Part B judges and one unfavorable to Part C and D 
judges.4 

3 As an initial matter, it is highly unlikely the general public understands that a Part 
B judge is retired, but still a part-time judge. How can one be a retired judge, but still 
be a part-time judge? Is the judge retired or not? The nuances of Part B, Part C, and 
Part D judicial status in the Arizona Code of Judicial Conduct are not well understood 
even by judges and lawyers. 
4 While this opinion focuses on Rule 1.3, the committee is also of the view that using 
the title of judge in private remunerative activities while continuing to serve as a 
part-time judge violates Rule 1.2. Using judicial status for self-promotion in private 
business activities does not promote public confidence in the independence, integrity, 
and impartiality of the judiciary. 
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The foregoing conclusion is supported by judicial ethics advisory opinions in 
other jurisdictions. For example, in Advisory Opinion 2015-1 (January 27, 2015), the 
Minnesota Board on Judicial Standards reached the following conclusion regarding 
senior judges in Minnesota (which are essentially the same as Part B judges in 
Arizona): 

An advertisement about a senior judge’s availability to provide 
ADR services may include accurate and truthful statements about the 
judge’s prior judicial service. However, ads, business cards and 
stationery used for ADR or advertising purposes may not use the word 
“Judge” as a title. Rule 3.11 cmt. 1; see also Ohio Sup. Ct. Bd. of Comm’rs 
on Grievances & Discip., Op. [2013-3] at 2, 9 (June 6, 2013) (opining that 
a retired judge who serves temporarily on a court by designation of the 
chief justice of the Ohio Supreme Court, when engaged in arbitration, 
mediation, or other business activities, should not use a judicial title, 
including but not limited to “Judge X,” “Honorable X,” “Hon. X,” “Former 
Judge X,” “Retired Judge X,” and “Judge X (Ret.)).”5 In addition, ADR 

5 The syllabus of Opinion 2013-3 of the Ohio Supreme Court Board of Commissioners 
on Grievances & Discipline (Use of Judicial Titles by Former Judges)(June 6, 2013) 
succinctly summarizes its conclusions. It states, in part, “Former judges may not use 
judicial titles while practicing law, engaging in law-related or other business 
activities, working in government or other public section positions, or providing 
charity or community services. Former judges serving as retired assigned, acting, and 
private judges may use judicial titles in case-related entries orders, decisions, and 
correspondence. Former judges are permitted to describe past judicial service and 
experience in communications such as biographical sketches, resumes, and curricula 
vitae.” 

It should be noted that the Ohio Supreme Court amended the Ohio Rules of 
Professional Conduct effective June 1, 2014, to add the following provisions which 
supersede, in part, the advice in Opinion 2013-3: 

Rule 8.2: JUDICIAL OFFICIALS 

* * * 

(c) A lawyer who is a retired or former judge or magistrate may use a title such as 
“justice,” “judge,” “magistrate,” “Honorable,” or “Hon.,” when the title is preceded or 
followed by the word “retired,” if the lawyer retired in good standing with the 
Supreme Court, or “former,” if the lawyer involuntarily retired in good standing. 
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materials may not refer or allude to the judge’s current status as a senior 
judge. Id. In addition, a senior judge may not appear in a robe in a photo 
advertising ADR services. Id.; Rule 1.3 cmt. 1. 

Furthermore, in Judicial Ethics Opinion JE-115 (April 6, 2007), the Ethics 
Committee of the Kentucky Judiciary considered two questions relevant here. First, 
“Since serving as a mediator is allowed by Senior Judges[,] may I advertise myself as 
a “Senior Judge” or “Retired Judge”?” Second, “If not, may I state in my advertisement 
that I have “23 years of judicial experience” or “experienced as a trial and appellate 
judge”?” The committee responded as follows: 

The Committee has concluded that the answer to question 1 is 
“no”. First, a Senior Judge is not the same as a fully retired judge, 
because he or she continues to be governed by the Code of Judicial 
Ethics. Second, a Senior Judge advertising himself or herself as such 
would be promoting his or her self[-]interest, i.e., the judge’s mediation 
business. Canon 2D prohibits a judge from lending the prestige of 
judicial office to advance the judge’s private interests. Canon 4(D)(1)(a) 
prohibits a judge from engaging in business dealings that may 
reasonably be perceived as exploiting the judge’s judicial position. The 
Committee concludes that Senior Judges should not include a reference 
to themselves as “Senior Judge” in materials or statements designed to 
solicit mediation business, as this would amount to a special pleading 
that the Senior Judge’s services were in some way different or better 
than those offered by others. 

The Committee answers question 2 in the affirmative, and agrees 
that a Senior Judge may make strictly factual statements regarding his 
or her judicial experience in advertisements or similar promotion 

(d) A lawyer who is a retired or former judge shall not state or imply that the lawyer’s 
former service as a judge enables the lawyer to improperly influence a government 
agency or official or to achieve results by means that violate the Ohio Rules of 
Professional Conduct or other law. 

Comment 

* * * 

[4] This rule controls over any conflicts with Advisory Opinion 93-8 and Advisory 
Opinion 2013-3 of the Board of Commissioners on Grievances and Discipline. 
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materials. Thus, a Senior Judge is not prohibited from stating his or her 
judicial experience. There is no contradiction between the responses to 
questions 1 and 2, because a factual listing of judicial experience places 
the Senior Judge on a “level playing field” with others who are in the 
alternative dispute resolution business, and allows a prospective 
customer to select a mediator through the use of common criteria. 

See also California Judges Association Opinion No. 12 (Use of Title “Judge”, 
“Retired,” on Letterhead)(February 1962)(A judge who does not intend to resume the 
practice of law may use “Judge, Retired” on his or her stationery. “However, the judge 
should not use such stationery in connection with the promotion of any business or 
charity.”). 

Use of Judicial Robes 

The committee also concludes that a Part B judge cannot use a photograph of 
the judge in judicial robes in connection with extrajudicial activities the Part B judge 
is otherwise permitted to engage in. This would clearly seek to invoke the prestige of 
judicial office to advance the personal or economic interests of the judge or others in 
violation of Rule 1.3. Cf. Arizona JEAC Formal Advisory Ethics Opinion 12-02 (Pro 
Tem Part-Time Judge – Need to Resign to Run for Non-Judicial Elective Office; Use 
of Photos as Judge in Campaign for Non-Judicial Office)(June 21, 2012)(“We conclude 
that a pro tempore part-time judge would abuse the prestige of judicial office by using 
photographs in a non-judicial campaign depicting him or herself in a judicial robe or 
sitting on the bench.”). See also Minnesota Board of Judicial Standards Advisory 
Opinion 2015-1 (January 27, 2015) as set forth above (“ . . . a senior judge may not 
appear in a robe in a photo advertising ADR services. . . .  .”). 

Advice 

The committee is of the opinion that Part B judges may not ethically refer to 
themselves as judges, retired or otherwise, in connection with extra judicial activities 
they are otherwise permitted to engage in. Nor may they use photographs of 
themselves in judicial robes in connection with those activities. Part B judges may 
make accurate statements about their prior judicial experience in permitted 
extrajudicial activities such as “x years of judicial experience” or “experience as 
superior court judge” which is in the nature of biographical information that a 
customer would be entitled to know about a prospective service provider. 


