
FAQs COJET Requirements 2015 
 
As of January 1, 2015, COJET general requirements, per ACJA §1-302 are reinstated, with the 
continuation of the minimum 16 hour judicial education training requirement including ethics and the 
addition of computer/network security and 6 hours of live training, for all full-time judges and all court 
personnel. The Core Curriculum requirement for non-judicial officer employees has been suspended in 
2015. (Administrative Order 2014-124) 
 
“Live training” means training or education provided by one or more faculty or facilitators to an 
individual or a group using real time interaction.  Live Web-Ex trainings, live webinars, and live 
broadcasts that allow for interaction with participants, court-related visits, tours, observations of court 
proceedings, and ride-along programs are now considered to be live training.   
 
“Non-facilitated learning” means an individual study program conducted without the aid of an 
instructor, facilitator, or active co-participants. 
 
“Computer security/network security training” means training addressing measures that strengthen 
the security of the Arizona judiciary’s data, systems and network to protect confidentiality, integrity and 
availability of information. 
 

THE FOLLOWING ARE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
1) What are the main duties of a training coordinator?  Each court or department shall appoint or 

designate one individual to serve as a local training coordinator (TC) for continuing judicial education.  
A TC shall accredit local programs, track and maintain compliance records, report compliance, provide 
training opportunities/orientation, and coordinate local training.  
 

2) Ethics: Is Ethics training required?  Yes, a minimum of .5 hours of ethics related training is required 
for all full and part-time judicial employees each calendar year.  What types of classes are accredited 
for ethics?   Training sessions related to appropriate personnel behavior in the workplace, codes of 
conduct, fair treatment in the courts, or avoiding the occurrence or perception of impropriety in 
carrying out responsibilities. 

 
3) Computer/Network Security: Is Computer/Network Security training required? Yes, a minimum of 

.5 hours of computer/network security related training is required for all full and part-time judicial 
employees each calendar year. It should be included in Orientation for new hires. 
 

4) New Hire Prorated Hours:  What are the prorated requirements for both new non-judicial officer 
and judicial officer employees?    

 
Hiring Period Non-Judicial Officer Employees:  

 (includes Ethics, Orientation,               
Computer/Network Security) 

Judicial Officers: 
(includes Ethics, Orientation, 
Computer/Network Security) 

January  – March  12 Hours 12 Hours 
April – June  8 Hours 8 Hours 
July  – September 4 Hours 4 Hours 
October  – December  Orientation, Ethics only  Orientation, Ethics 

 
 

5) Part-time:  Are court personnel with a regular part-time schedule each week subject to prorated 
COJET hours?   Yes. Per the Administrative Order 2011-38, prorated hours for part-time employees 
took effect January 1, 2012. See ACJA §1-302 H.2. 
 

http://www.azcourts.gov/AZ-Supreme-Court/Code-of-Judicial-Administration
http://www.azcourts.gov/orders/AdministrativeOrdersIndex/2014AdministrativeOrders.aspx
http://www.azcourts.gov/Portals/22/admorder/Orders11/2011-38.pdf
http://www.azcourts.gov/AZ-Supreme-Court/Code-of-Judicial-Administration
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Employee Hours Worked Per Week   Minimum COJET Hours Required (ACJA § 1-302 H.4.) 
Includes Ethics, court/network security 

30-39 hours 12 
20-29 hours 8  
Less than 20 hours 4  

 
 

6) Judicial Conference:  Who must attend the Judicial Conference? All full-time judicial officers and full 
time pro tem judges. Judicial officers who attend the entire judicial conference are considered COJET 
compliant, including ethics, in 2015. Judicial officers who, by excused absence, partially attend the 
conference are required to complete the difference between the hours received and the minimum 16 
hour requirement. Staff who serve as civil traffic hearing officers are not required to attend the judicial 
conference.  
 

7) Non-Facilitated Learning:  What is the maximum number of COJET hours one can obtain via non-
facilitated training, this calendar year? Per Administrative Order 2013-08, the 8 hour limit is increased 
to 10 hours during calendar year 2015.  
 

8) Orientation:  What should be included in an orientation for administrators, clerks, probation and 
court personnel? An explanation of the individual’s specific job duties, a familiarization with court 
structure and procedures and an overview of the six Core Curricula areas outline in ACJA §1-302 J. 2.  
Orientation must be completed within 90 days of assuming duties.  

 
9) Do I report employees who have left the court/department prior to December 31, 2015?  No. 

 
10) Pro tem Orientation:  Who is required to report compliance of new limited jurisdiction part-

time/on-call judges pro tempore and who retains the records?  The designated County Training 
Coordinator is responsible to track and report all new LJ pro tems in the county, collect, and forward 
orientation training records to the Superior Court presiding judge for approval.  (Please keep a copy 
on file and ensure the pro tem keeps a copy as well.) The pro tem must complete an Affidivit of 
Compliance form following completion of all mandatory computer-based training (CBTs), and forward 
to the coordinator. The local training coordinator will assist the county coordinator by notifying the 
county coordinator within 30 days of appointment, distributing training CD’s and collecting 
/forwarding affidavit to the county coordinator.  

 
11) Exemptions from Compliance:  How does an employee receive an exemption from compliance, 

when unable to complete required training due to a temporary circumstance? The employee must 
demonstrate a good faith effort to complete required hours. Either the employee or the training 
coordinator requests an exemption from compliance with the respective county superior court 
presiding judge, chief judge or authorized designee, via a letter. Approval for exemptions remains the 
judgment of the appropriate presiding or chief judge (or designee) and is considered on a case-by-
case basis.  
 

Active employees in safety sensitive positions who hold a temporary medical waiver excusing them 
temporarily from attendance at a defensive tactics training, and who are requesting an exemption 
from compliance from their county superior court presiding judge (or designee), must have completed 
all other required training in order to qualify. Training coordinators are encouraged to provide the 
following information within the letter or request: 
 

 

http://www.azcourts.gov/Portals/22/admorder/Orders13/2013-08.pdf
http://www.azcourts.gov/AZ-Supreme-Court/Code-of-Judicial-Administration
http://www.azcourts.gov/Portals/2/EDSERV/TC/lj_affidavit.pdf
http://www.azcourts.gov/Portals/2/EDSERV/TC/lj_affidavit.pdf
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• Employee Name 
• Court/Department 
• Position 
• Reason for request 

• Requirement(s) not met 
• Duration on Leave 
• Number of COJET hours obtained 
•   Accompanying documentation 

 
 
 
12) What Criteria is used to accredit a program for COJET credit?  

• Program is job-related or relates to the justice system.  
• Program constitutes an organized program of learning with significant intellectual or practical 

content. 
• Program is meant to improve job-related professional competencies and skills.  
• Program is at least 30 minutes in length.  
• Participants in live trainings are given opportunity to evaluate program effectiveness (ACJA §1-

302, E.1.) 
• Participants receive materials. 
• Meetings and breaks are not accredited. 
• Program sponsor forwards attendance records and relevant program materials and evaluations 

to training coordinator. 
• Evaluations, sign-in sheets and program materials are kept for 5 years. 

 
 
 
 
 
Vikki Murillo |Training Coordinator Liaison |Office 602.452.3005 |vmurillo@courts.az.gov   

mailto:%7Cvmurillo@courts.az.gov

