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Arizona Supreme Court 
Judicial Ethics Advisory Committee 

ADVISORY OPINION 76-03
(September 8, 1976)

Campaign Contributions to Non-Judicial 
Political Candidates

Issue

Does a judge "actively" take part in a political campaign if he or she makes a
contribution to a non-political candidate? 

Answer: No.

Discussion

This opinion relates to an inquiry whether the portion of Canon 7A(1)(c) of the Arizona
Code of Judicial Conduct (1976), which provides, in part, that a judge should not "make
contributions to a political party or organization or to a non-judicial candidate in excess of
a total of One Hundred Dollars per year," is in conflict with Article 6, § 28, Arizona Consti-
tution, which provides, in part, that "[n]o justice or judge of any court of record shall practice
law during his continuance in office, nor shall he hold office in a political party or actively
take part in any political campaign other than his own for his reelection or retention in
office" (requester's emphasis). [Note: The Supreme Court increased the limit to $250 per
year in the 1985 version of the Code of Judicial Conduct.]

The threshold problem of whether any limitation upon the amount which a person may
contribute to a candidate for public office is forbidden by the First Amendment to the U.S.
Constitution has been answered by Buckley v. Valeo, 421 U.S. 1, 96 S.Ct. 612, 46 L.Ed.2d
659 (1976), in which the Supreme Court of the United States held that a proscription
imposing a $1,000 limitation on contributions to individuals to any single candidate for a
federal elective office does not violate First Amendment rights of freedom of speech and
association. Accordingly, it is the opinion of this committee that Canon 7A(1)(c) does not
violate the First Amendment to the U.S. Constitution and is within the rule-making power
of the Supreme Court of Arizona, Article 6.1, §5, Arizona Constitution.

A secondary problem is whether Canon 7A(1)(c) violates the provisions of Article 6, §
28, Arizona Constitution. More succinctly, does a contribution to a non-judicial candidate
by a justice or judge of a court of record in Arizona mean that he or she has "actively take[n]
part in any political campaign" of the non-judicial candidate?

A search for the origin of the phrase "actively take part in any political campaign" has led
the committee to §1 of Rule I of the U.S. Civil Service Commission, which provided inter
alia, that,
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No person in the Executive Civil Service shall use his official authority or
influence for the purpose of interfering with an election or affecting the result
thereof. Persons who, by the provisions of these rules are in the competitive
classified service, while retaining the right to vote as they please and to
express privately their opinions on all political subjects, shall take no active
part in political management or in political campaigns. Executive Order No.
655, June 15, 1907.

This limitation of political activity was thereafter incorporated in § 12(a) of the Hatch
[Political Activity] Act, Act of July 19, 1940, c. 640, § 4, 54 Stat. 767, adding a new § 12 (a)
to the Act of August 2, 1939, c. 410, 53 Stat. 1147, entitled "An Act to prevent pernicious
political activities." 18 U.S.C. § 61 et seq., later 5 U.S.C. § 118 et seq. (Note that § 12(a) in-
cludes a sentence which reads as follows: "No such officer or employee [of any state or local
agency whose principal employment is in connection with any activity which is financed in
whole or in part by loans or grants made by the United States or by any Federal Agency] shall
take any active part in political management or in political campaigns.")

Examples of activities which have been held to be prohibited by the Hatch Act are: (1)
acting as a chairman of the Democratic State Central Committee and as a member of the
"Victory Dinner" committee for the purpose of raising funds for the Democratic Party, State
of Oklahoma v. United States Civil Service Commission, 330 U.S. 127, 67 S.Ct. 544, 91
L.Ed. 794 (1947); (2) service as a ward executive committeeman on a political committee,
United Public Workers v. Mitchell, 330 U.S. 75, 67 S. Ct. 556, 91 L.Ed. 754 (1947); (3)
soliciting funds in connection with a Democratic fund-raising dinner by the office manager
of the Harlan and Middlesboro offices of the Kentucky Department of Economic Security
from the employees of the office, Jarvis v.  U.S. Civil Service Commission, 382 F.2d 339, (6
Cir. 1967); and (4) fund raising by employees of the Utah Road Commission who coerced
or attempted to coerce, commanded or advised other officers or employees "to pay or
contribute part of their salaries or compensation to the Republican Party organization of Utah
for political purposes."  State of Utah v. U. S., 286 F.2d 30, 31(10 Cir. 1961), cert. denied,
366 U.S. 918, 81 S.Ct. 1093, 65 L.Ed.2d 240 (1961).

On the other hand, it was held in Wages v. U. S. Civil Service Commission, 170 F.2d 182,
183 (6 Cir. 1948), that the Hatch Act provisions "do not penalize the payment of money nor
make it a criminal act to make a political contribution. The statute neither expressly nor im-
pliedly prohibits contributions either by individuals or by groups." 

The opinion in Wages then narrows, supra at 183, in on the issue to be decided herein
as follows:

Nor are we impressed by the contention that a contribution is made criminal
by the provision that "No such officer or employee shall take any active part
in political management or in political campaigns." This plainly includes and
refers to executive direction of political campaigns and to such activities as
making speeches, distribution of literature, house-to-house canvasses, etc. 
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The holding in Wages is consistent with the interpretation of § 1 of Civil Service Rule
I and the Act of August  2, 1939, as amended by the Act of July 19, 1940, with respect to
contributions by federal employees as it appears in (Political Activity and Political
Assessments of Federal Officeholders and Employees, U.S. Civil Service Commission (1944)
at 11,) as follows:

20.  Contributions.-Employees may make voluntary contributions to a regu-
larly constituted political organization for its general expenditures, subject to
the limitation laid down in section 13 of the act. The term "contribution" in-
cludes a gift, subscription, loan, advance, or deposit of money or anything of
value, and includes a contract, promise, or agreement, whether or not legally
enforceable, to make a contribution.

. . .

The Commission has held that voluntary contributions may be made at any
time, even subsequent to a general election, so long as they are made to a
regularly constituted political organization for its general expenditures.

The current U.S. Civil Service Commission regulations specifically state that, among
permissible activities of state and local employees subject to the Hatch Act, is the retained
right of each employee to "[m]ake a financial contribution to a political party or organi-
zation." 5 CFR § 151.111(a)(8). There is a similar provision concerning the retained rights
of federal employees. 5 CFR § 733.111(a)(8)

It has been stated that a judge does not give up all of his rights as a citizen when he
accepts appointment or election to office as a judge. Thode, Reporter's Notes to Code of
Judicial Conduct (1973), at 95. It is the opinion of this committee that making a contribution
to a non-judicial candidate is not actively taking part in a political campaign. It is an expres-
sion of a citizen, who is a judge, of his or her desire to support, as a citizen and voter, a
particular candidate and does not constitute actively taking part in the non-judicial
candidate's campaign. The word "actively" as used in Article 6, § 28, Arizona Constitution,
is construed to mean "active participation" in a political campaign other than the judge's
campaign for reelection or retention in office. It is the committee's opinion that a judge's
financial contribution is not active participation in the non-judicial donee's campaign and
Canon 7A (1)(c) is not unconstitutional because of the provisions of Article 6, § 28.

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canon 7A(1)(c) (1975).

Legal References

Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 96 S. Ct. 612, 46 L.Ed.2d 659 (1976).  

Jarvis v. U.S. Civil Service Comm., 382 F.2d 339 (6 Cir. 1967).
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State of Utah v. U.S., 286 F.2d 30, 31 (10 Cir., 1961), cert. denied, 366 U.S. 918, 81 S.
Ct. 1093, 65 L.Ed.2d 240 (1961).

Wages v. U.S. Civil Service Commission, 170 F.2d 182 (6 Cir. 1948).

State of Oklahoma v. U.S. Civil Service Comm., 330 U.S. 127, 67 S.Ct. 544, 91 L.Ed. 794
(1947).

United Public Workers v. Mitchell, 330 U.S. 75, 67 S. Ct. 556, 91 L.Ed. 754 (1947).  

Other References

Arizona Constitution, Article 6, § 28 and Article 6.1, § 5. 

E. Wayne Thode. Reporter's Notes to Code of Judicial Conduct, American Bar
Association (1973). 

Hatch [Political Activity] Act, Act of July 19, 1940, c. 640, § 4, 54 Stat 767, adding a
new § 12(a) to the act of August 2, 1939, c. 410, 53 Stat. 1147, 18 U.S.C. § 61 et seq., later
5 U.S.C. § 118 et. seq.

U.S. Civil Service Commission. Political Activity and Assessments of Federal
Officeholders and Employees (1944).

5 Code of Federal Regulations § 151.111(a)(8) and § 733.111(a)(8).
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