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Arizona Supreme Court 
Judicial Ethics Advisory Committee 

  ADVISORY OPINION 91-06
(October 10, 1991)

Constraints on Accepting Waivers of 
Membership Fees in Private Clubs

Issue

May a judge accept membership in a private club on a fee basis that is less than that
accorded the general public? 

Answer:  No.

Facts

This opinion relates to an inquiry regarding an invitation to a select number of judges,
as well as other government officials, to become honorary members of a private club that
operates dining and meeting facilities. As honorary members, the judges would be entitled
to use the club's facilities without initiation fee or monthly dues but would be expected to pay
the ordinary charges for meals and other activities. Honorary memberships are available to
top elected officials of state government, leadership of the legislature, state appellate court
judges, federal judges and numerous local government leaders. The club has members from
a wide variety of professional and business fields, and many lawyers have served as officers
and as members of the board of directors.

Discussion

Canon 5C(4) states that "neither a judge nor a member of his family residing in his
household should accept a gift, favor, or loan from anyone," except under the conditions
enumerated in the canon. The exceptions include minor gifts in recognition of public service
or incident to official activities, ordinary social gifts, gifts or loans from relatives, wedding
gifts, and loans or scholarships awarded on the same terms applied to other applicants. In
addition, Canon 5C(4)(c) provides that "a judge or a member of his family residing in his
household may accept any other gift, favor or loan only if the donor is not a party or other
person whose interests are likely to come before him."

The thrust of Canon 5C(4) is to prohibit a judge from accepting gifts or favors that are
excessive in value and that would raise questions about the judge's impartiality and the
integrity of the judicial office. The commentary to the 1972 version of the Model Code of
Judicial Conduct, upon which the Arizona code is based, suggests that judges must use
common sense in determining the amounts and types of gifts that can be accepted, and that
gifts that are "clearly not ordinary social hospitality" should be declined. E. Thode,
Reporter's Notes to Code of Judicial Conduct, 85.  Judges should also keep in mind that the
standard relating to impropriety and the appearance of impropriety found in Canon 2 is
applicable to this area of personal conduct as well.  
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After considering the nature and extent of the invitation to join the club described here,
we see three major problems with a waiver of membership fees for judges. The first and most
obvious is that the waiving of fees constitutes a significant gift or favor that goes beyond the
types of gifts permissible under Canon 5C(4).  Second, inviting a judge to join a private club
under these circumstances may be perceived as a way for the judge to socialize with business
leaders, community leaders and other political and public officials who may come before the
courts from time to time. In Opinion 90-05, this committee discussed the prohibition of
accepting gifts from counsel or others with whom they may have a professional relationship.
We also recognize that most private clubs have within their membership and on their
governing boards, attorneys and other individuals who may appear before a court from time
to time. While we do not want to discourage public discourse nor isolate the judiciary from
contact with other public officials and members of their communities, the social activity
contemplated here should not be accomplished by means of waivers or other forms of gifts
and favors that would not be offered to other members of the public. 

A final problem involves the perception of the invitation. Although there are several
categories of memberships, fees in the club are not waived for the public nor for the business
and legal communities from which the club draws its members. Certain judges and other
high-ranking government officials qualify for waivers because of their positions. Only those
judges in influential leadership positions are invited to join the club at no cost; waivers are
not available to the judiciary as a whole. Assuming the purest of intentions, this arrangement
would still suggest to the ordinary citizen that the offer is motivated by something other than
generosity toward government officials. A judge who accepts the waiver in order to join the
club would not, in our opinion, be promoting public confidence in the integrity and im-
partiality of the judiciary as required under Canon 2. 

Before arriving at these conclusions, we reviewed opinions on this issue from other
jurisdictions. In an opinion issued in the same year that the Arizona Supreme Court adopted
the 1972 Model Code, the committee that oversees the conduct of federal judges concluded
that honorary discount memberships are not of themselves violative of the Code of Judicial
Conduct. The committee cautioned, however, that a judge "must be sure that the honorary
membership is not being offered to persuade others to become members of the club, or lend
the prestige of his office to advance the private interests of the club." Op. 47, Committee on
Codes of Conduct of the Judicial Conference of the United States (October 14, 1975) at 2.

We fear, however, that honorary memberships in private clubs may be offered to
members of the judiciary for these very reasons.  In this regard, we find the reasoning of the
Florida Committee on Standards of Conduct Governing Judges persuasive:

Friendship is not the motive for the gift in those cases. It is simply an attempt
to curry favor with the court or other public officials, or to garner the prestige
of those offices. . . . The gifts of membership convey the impression to the
rest of the community that membership in the club presents the opportunity
to hob-nob with public officials and to bask in their favor. It is a dubious
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proposition that this is acceptable for the other branches of the government.
It is simply not permitted the judiciary. It violates Canon 2B.  Fla. Op. 83-5
(May 16, 1983) at 2.  

In conclusion, we are of the opinion that a judge should not accept a waiver of
membership fees in order to join a private club. If a judge wishes to belong to such a club,
then the judge must pay whatever membership fee is required of ordinary members of the
public.

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canons 2B and 5C(4)(c) (l985).
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