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Arizona Supreme Court 
Judicial Ethics Advisory Committee 

ADVISORY OPINION 92-13
(Reissued September 1, 1993)

Status of Court Employees Who Run for or 
Are Elected to Public Office

Issues

1. May court employees run for public office? 

Answer: Yes, if they resign their positions.

2. Must prospective court employees resign from an elected public office if they wish
to accept employment with the court? 

Answer: Yes.

Facts

This opinion originated from two different requests. One was submitted by a presiding
superior court judge who wanted to know whether or not a chief probation officer could run
for a seat on the town council. The second was submitted by another presiding judge who
wanted to know if a person hired to fill a court-related position is required to resign from an
elected public office, in this case, the local school board. Since both requests involved
similar issues, they were combined in this opinion.

Discussion

Whether Arizona statutes prohibit a chief probation officer (CPO) from seeking elected
office, or whether they require a school board member to resign that post before accepting
employment with the court, are questions of law and therefore, outside the purview of the
Judicial Ethics Advisory Committee. This opinion, therefore, will deal solely with the ethical
aspects of these questions.  

Canon 7A(3) of the Code of Judicial Conduct requires a judge to resign his or her office
upon becoming a candidate for non-judicial office. Canon 7 also limits a judge's political
activities in other respects. Under Canon 3B(2), judges must require their staffs and court
officials "to observe the standards of fidelity and diligence" that apply to judges. The ethical
issue, then, is whether Canon 3 extends to court staff Canon 7's prohibitions on political ac-
tivity. 

As a threshold matter, it is noted that Canon 3's requirement of staff fidelity and diligence
does not extend every aspect of the Code of Judicial Conduct to every court employee. In-
deed, there are many provisions of the code which obviously apply only to judges.  On the
other hand, there are provisions of the code which clearly do apply to court staff, such as the
requirement that litigants and counsel be treated courteously and without favoritism. Whether
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a certain aspect of the code applies to staff)and if so, which staff)depends on the provision
itself, the harm sought to be prevented, the amount of discretion the staff member has and
possibly other factors.

When judges run for office or engage in other political activity, there is the risk that some
individuals may be tempted to curry favor with the judge by backing the judge's bid for
political office or supporting the judge's political cause. It is out of similar concern that
judges may not solicit charitable contributions. The public must have confidence that
disputes will be decided solely on the merits and that the merits cannot be enhanced by
supporting a judge's political candidacy or favorite charity.

In our opinion, Canons 3 and 7 of the Code of Judicial Conduct require CPOs to resign
their positions before running for public office. Likewise, a public office holder should resign
an elected position before accepting employment with the court as the chief probation officer.
Probation officers work closely with the judge. They have the judge's ear and exercise quasi-
judicial discretion. They make critical sentencing recommendations to the judge. They decide
whether to petition for revocation of probation or to overlook a probation violation.  They
decide whether to request an early termination from probation and whether to recommend
that a probationer's rights be restored. The chief probation officers hire and fire probation
department staff. The principles of the Code of Judicial Conduct designed to guard against
courthouse favoritism and influence-peddling, such as the prohibition against political
activity, should apply to probation officers.

The same goes for a judge's secretary, bailiff, law clerk, calendar clerk, court reporter and
court administrator. These employees have tremendous influence and discretion within the
sphere of their duties. In our opinion, the provisions of the code designed to ensure the
integrity and independence of judges should extend to these staff members as well. Indeed,
it was for the same reasons that we previously opined that lawyers' Christmas gifts to judicial
staffers are just as prohibited as such gifts to judges themselves.  See Ariz. Op. 90-05 (March
27, 1990).

Most agree that the CPOs and the judges' personal staffs are covered by the Canon 7
prohibition. Are other court employees within Canon 7's coverage? 

Some of us favor a bright line interpretation of the code:  All employees of the judicial
branch of government should be prohibited from holding any political office.  

Others of us favor an interpretation of the code calling for a case-by-case analysis, viz.,
the greater the discretion the employee has, the more likely it is that he or she comes under
Canon 7. Under this view, the court administrator and a judge's personal staff would be
covered, but not the courthouse janitor. Probation officers would be covered, but not file
clerks.

The Code of Judicial Conduct does not provide a definitive answer. We offer these views
for guidance.



Advisory Opinion 92-13

Page 3 of  3

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canons 3, 3B(2), 7 and 7A(3) (1985).

Other References

Arizona Judicial Ethics Advisory Committee, Opinion 90-05 (March 27, 1990).

Revision History

Originally issued on September 11, 1992.

Revised and reissued on September 1, 1993.

Notice

This opinion was reissued on the effective date of a new version of the Arizona Code
of Judicial Conduct. To avoid confusion, the revised opinion is based on the same
version of the code that was in effect when the opinion was first issued in 1992. The
opinion would be the same under either version of the code, except that Canons 3B(2)
and 7A(3) of the 1985 Code appear as Canons 3C(2) and 5A(4), respectively, of the 1993
Code.
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