Arizona Supreme Court
Judicial Ethics Advisory Committee

ADVISORY OPINION 94-09
(August 1, 1994)

Membership on Statutorily
Created Advisory Council

Issue

May a judge ethically serve as a member of the Advisory Council on Spinal and Head
Injuries, or any of its subcommittees, in accordance with A.R.S. § 41-3201(A)(4)?

Answer: No.
Discussion

The Advisory Committee was requested to consider the question at hand in light of
Canon 4C(2) of the Code of Judicial Conduct, which reads:

A judge shall not accept appointment to a governmental committee or
commission or other governmental position that is concerned with issues of
fact or policy on matters other than the improvement of the law, the legal
system or the administration of justice. (Emphasis added.)

We interpret the italicized portion of the canon to allow service in a governmental
position concerned only with the mechanics of the law, legal system, or administration of
justice. Topics falling within this ambit include criminal and civil procedural concerns, court
hours, dockets, discipline of judges and attorneys, physical access to courts, etc. It is our
opinion that the Advisory Council on Spinal and Head Injuries is primarily devoted to
addressing the concerns of persons with spinal and head injuries and preventing further such
injuries. Such a purpose does not fall within the narrow confines of the exception to Canon
4C(2). Furthermore, we feel that even if the position on the Advisory Council were a
temporary rather than a standing one, it would have to be related strictly to issues pertaining
to the law, legal system, or administration of justice. It is inappropriate for a judge to expend
time on a public position not closely related to the law.

Service on the Advisory Council on Spinal and Head Injuries is also prohibited by
Arizona Constitution Article 6, § 28, which reads:

Justices and judges of courts of record shall not be eligible for any other
public employment during their term of office, except that they may assume
another judicial office, and upon qualifying therefore, the office formerly held
shall become vacant.

We have previously construed this provision in Opinion 88-02. Its effect is to bar judges
from holding extrajudicial positions. In Opinion 88-02, Article 6, § 28 was determined to
apply to non-compensated positions as well as paid positions.
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The only exception to Article 6, § 28 that we have recognized is discussed in Opinion 90-
11. We allowed service on the Governor's Task Force on the Seriously Mentally Ill and
Select Commission on Juvenile Corrections because those groups were "established by the
Governor and membership on them does not constitute occupying another "public office."
We also found service with those groups to fall within the exception of Canon 5G, which is
now Canon 4C(2) under the 1993 Code.

The Advisory Council on Spinal and Head Injuries was created by statute (A.R.S. § 41-
3201). Each position on the council is a "public office," created by the legislature, not by the
Governor. The exception acknowledged in Opinion 90-11 does not apply. Service upon the
Council by judges is therefore barred by Article 6, § 28 of the Arizona Constitution.

Thus, we find that a judge may neither ethically, nor constitutionally, serve on the
Advisory Council on Spinal and Head Injuries.

Applicable Code Sections
Arizona Code of Judicial Conduct, Canon 4C(2) (1993).
Other References
Arizona Constitution, Article 6, § 28.
Arizona Revised Statutes, § 41-3201(A)(4).

Arizona Judicial Ethics Advisory Committee, Opinions 88-02 (May 11, 1988); 90-11
(Dec. 7, 1990).
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