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Arizona Supreme Court
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ADVISORY OPINION 95-14

(June 21, 1995)

Ex Parte Communications with Special Masters 
And Court-appointed Attorneys

Issues

1. May a judge engage in communications with a special master outside the presence
of the parties or their attorneys without violating the prohibition against ex parte
communications? 

Answer:  Yes.

2. May a judge engage in communication, outside the presence of the parties, with an
attorney appointed for the children in a domestic relations case, without violating the
prohibition against ex parte communications? 

Answer:  No.

Discussion

Issue 1

Attempts at improper ex parte communications are perhaps the chief threat to the
integrity of our state court system. When successful, they are the bane of all who look to the
court system for fairness. It is important, therefore, to distinguish between permissible and
impermissible ex parte communication.

Canon 3B(7) says a judge shall not "initiate, permit, or consider ex parte commun-
ications, or consider other communications made to the judge outside the presence of the
parties concerning a pending or impending proceeding." There are five exceptions to this
general rule. Exception C states:  "A judge may consult with court personnel whose function
is to aid the judge in carrying out the judge's adjudicative responsibilities or with other
judges."

A master falls within this exception. Rule 53 of the Arizona Rules of Civil Procedure
provides that judges may appoint masters under an order of reference to conduct hearings and
submit a variety of findings. The master is an arm of the court and it is not only allowable,
but necessary, for the judge to communicate with the master regarding where and when the
master's work is to be done, the scope and procedures to be employed, the comprehensive-
ness of the findings, etc. Since the judge serves to hear objections to the master's report, he
or she should not attempt to influence the master's specific findings.
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Issue 2

Ex parte communications with an attorney for a child in a domestic relations custody
dispute presents a different situation. A.R.S. § 25-321 gives the court the authority to appoint
an attorney for a child in a contested custody matter, and many commentators and child
advocates have championed doing such. Upon receiving the appointment, attorneys become
actively involved in the proceedings. In cases that proceed to hearings, the appointed attorney
has the same opportunity to call and cross-examine witnesses and to argue for a particular
outcome that the lawyers for the parents have. As between the parents, the child's attorney
is not necessarily a neutral observer. The attorney will often take a position partial to custody
by one or the other parent.  If information or argument is offered to the judge that needs
explanation or amplification, the parents' attorneys should be given the opportunity. Because
of the attorney's active and often partial role, there can be no ex parte communication
between attorney and judge.  

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canon 3B(7) (1993).

Other References

Arizona Revised Statutes, § 25-321.

Arizona Rules of Civil Procedure, Rule 53.
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