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Arizona Supreme Court
Judicial Ethics Advisory Committee

ADVISORY OPINION 79-02
(October 24, 1979)

Treatment of Compensation for College Teaching 
by New Superior Court Judge

Issues

1. May a superior court judge receive compensation for teaching a course in philosophy
at a city college or a law course at a criminal justice center? 

Answer: No.

2. If not, may the superior court judge teach a college course without compensation?

Answer:  Yes, subject to certain conditions.

Facts

The requesting judge was recently appointed to the superior court and has asked for the
committee's opinion concerning the judge's continuing to teach a two-credit course in
philosophy at Phoenix College and a one-credit course in law at the Criminal Justice Center
at Arizona State University until the end of the semester.  The committee assumes that the
courses are taught regularly, at least weekly but not during customary court hours, and that
the judge is currently regarded as an employee of each public educational institution.
Recognizing that it may not be possible for a superior court judge to receive additional comp-
ensation under state law, the judge has also asked if the compensation can be refused or
directed into a scholarship fund for needy students.

Discussion 

Issue 1

It is the Advisory Committee's opinion that the judge should not continue to teach under
the present employment relationship nor continue to receive a governmental salary or other
regularly paid compensation. He may finish teaching the courses as a guest lecturer or
teacher, however, if such status can be arranged.

Issue 2

As long as the judge does not receive a salary or equivalent compensation, he or she may
teach a college course provided it does not regularly occur during normal court hours, no
employer-employee relationship is established and no salary is contracted for or paid.
Further, a salary or its equivalent intended as such compensation may not be paid into a
scholarship fund.
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The Arizona Constitution, Article 6, Section 28, provides that: "Justices and judges of
courts of record shall not be eligible for any other public office or for any other public
employment during their term of office. . . "  Teaching at a publicly funded college or univer-
sity is public employment.  The fact that compensation is waived or placed in a scholarship
fund does not remove the prohibition against "public employment."  Matter of Sawyer, 594
P.2d 805 (Or. 1979).

Canon 4 of the Code of Judicial Conduct deals with teaching of law courses and
provides, in part, that:

A judge, subject to the proper performance of his judicial duties, may engage
in the following quasi-judicial activities, if in doing so he does not cast doubt
on his capacity to decide impartially any issue that may come before him:

A. He may speak, write, lecture, teach, and participate in other
activities concerning the law, the legal system, and the administration
of justice.

Canon 5 of the Code of Judicial Conduct, supra, deals with teaching of non-legal courses
and provides, in part, as follows:

A. Avocational Activities.  A judge may write, lecture, teach, and
speak on non-legal subjects, and engage in the arts, sports, and other
social and recreational activities, if such avocational activities do not
detract from the dignity of his office or interfere with the performance
of his judicial duties.

Although ethically a judge may teach if it does not interfere with his judicial duties or
cast doubt on his impartiality, constitutionally a judge may not accept public employment.
It is the opinion of the committee that a judge could teach as a guest lecturer at a public
institution but not as an employee. A judge could accept an honorarium or its intended
equivalent for guest lecturing on an isolated or irregular basis.

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canons 4A and 5A (1975).

Other References

Arizona Constitution, Article 6, Section 28.
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