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Arizona Supreme Court 
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ADVISORY OPINION 92-06
(April 17, 1992)

Letters of Recommendation for Applicants 
To Government Positions

Issues

1. May a judge serve as a character reference or provide a letter of recommendation for
a person who applies for an appointive position on a government agency or board?

Answer: Yes.

2. Would it make any difference if the applicant is not a lawyer or former employee, but
a personal friend? 

Answer: No, with qualifications.

3. Does it matter if the agency or board makes decisions that affect prisoners? 

Answer: No.

4. May a letter of recommendation be prepared on the judge's official stationery?

Answer: Yes, with qualifications.

Discussion

Issue 1

Canon 2B of the Code of Judicial Conduct prescribes that in avoiding the appearance or
actuality of impropriety, a judge "should not lend the prestige of his office to advance the
private interests of others . . . . He should not testify voluntarily as a character witness."  

However, the canons do not require that a judge surrender all political rights. Nor are they
intended to penalize those persons who work with a judge by forbidding the judge from
commenting on their character or ability to a potential employer.

The propriety of private comment by a judge upon the qualifications of an aspirant to
appointive office is settled by our Opinion 87-01. Relying on Canon 7, we advised:

[T]he activity of an incumbent judge, whether in the form of writing a
supporting letter to the judicial nominating commission or answering
questions from such commission or the governor regarding a nominee, is
permitted so long as it remains "private" and does not form a part and parcel
of prohibited "public" political activity. It is assumed that the judge
conveying such comments has personal knowledge about the person upon
whom he is commenting.



Advisory Opinion 92-06

Page 2 of  3

Canon 7 addresses political activity and provides in its introductory paragraph:

A judge is entitled to entertain his personal views on political questions. He
is not required to surrender his rights or opinions as a citizen. He should
avoid political activity which may give rise to a suspicion of political bias or
impropriety. The term "political activity" should not be construed so narrowly
as to prevent private comment.

The cornerstone of our Opinion 87-01 that a judge could comment in writing on an
aspirant to judicial office was that the comment be private. We did not find it necessary that
the office being sought was that of judge.  See Canon 4. A private letter to the appointing
authority or a screening body for other appointive office is as permissible as a private recom-
mendation for a judicial appointment. See Tex. Op. 13 (1976). Similarly, a judge may allow
his name to be provided as a character reference and respond to inquiries from an appointing
or nominating authority about an applicant.

As we did in Opinion 87-01, however, this opinion assumes that the judge has personal
knowledge of the applicant. Moreover, the judge's communication should be limited to the
assessment and recommendation of the applicant based on the judge's knowledge. We do not
here approve a mere endorsement of one candidate over another.

Issue 2

A judge may have acquired information about the applicant in the course of a personal
friendship as well as through a working relationship. Therefore, the fact that the applicant
is not a lawyer or former employee, but is a personal friend, does not render the judge's
opinion useless and does not bar the judge from offering his opinion.  

Again, however, we assume that the judge has by one means or another acquired personal
knowledge about the applicant and is not merely employing the prestige of the judicial office
to advance the personal aspirations of an acquaintance.

Whether the judge's recommendation amounts to no more than an endorsement of the
applicant's private ambitions depends in part upon whether the judge knows the applicant
well. If the job aspirant seeks the judge's recommendation not because the judge is well-
qualified to comment on the candidate's qualifications, but to use the prestige of the judicial
office for the candidate's personal advancement, then the recommendation might be
improper. See Ga. Op. 9 (January 29, 1977).

Issue 3

Our resolution of the other issues is unaffected by the fact that the applicant seeks a
position on, or employment with, an agency or board which makes decisions affecting
prisoners. Although Canon 4 permits a judge to engage in activities "concerning the law, the
legal system, and the administration of justice," our opinion does not depend on the connec-
tion between the public office sought and the legal system. See Ariz. Op. 87-01. In light of
Canon 4, the relationship between the office and the legal system certainly does not detract
from the propriety of private comment about an applicant by the judge.
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Issue 4

The judge may use judicial stationery for a letter of recommendation. When a judge is
recommending an applicant who is a lawyer or former employee of the judge, the judge's
position will undoubtedly be apparent from the text of the letter in any event. Unless the
judge reveals his position, he is likely to be unable to explain the basis for his recommenda-
tion. The use of official stationery adds little if anything in this situation.

Whether a judge may use judicial stationery in recommending a personal friend is a
closer question. Because the judge is providing only a character reference, and has no
professional relationship with the applicant, it can be argued that the only purpose of the
stationery is to invoke the judicial office to influence others.  

Conversely, part of the value of a character reference is that the person who acts as a
reference is himself or herself worthy of some reliance by the decision-maker.  

Although we do not broadly condemn the use of judicial stationery, neither do we
endorse it. The judge is advised to ensure that his recommendation is both sought and given
because his knowledge of the applicant renders the judge well-qualified to comment on the
applicant's qualifications, and not merely because the candidate desires the endorsement of
a judicial officer. If the judge is not in a position to give a well-informed evaluation, the
judge should decline a request for a recommendation. If the judge is able to provide a
recommendation, it should be factual and not a bare endorsement. See Ga. Op. 9 (January 29,
1977); Pa. Op. 86-5 (1986).

To ensure that the use of official stationery has neither the effect nor appearance of
improper influence when recommending a personal friend, the judge should place the caption
"PERSONAL AND UNOFFICIAL" on the face of the letter. W. Va. Op. May 3, 1990.

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canons 2B, 4 and 7 (1985).
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