Arizona Supreme Court
Judicial Ethics Advisory Committee

ADVISORY OPINION 92-14
(September 11, 1992)

Restrictions on Employment of Part-time
Superior Court Commissioners

Issues

1. Are there any ethical considerations that would prevent a part-time superior court
commissioner from teaching a community college course on a regular basis, either
with or without compensation?

Answer: No.

2. Arethere any ethical considerations that would prevent a superior court judge or full-
time commissioner from teaching on the same basis.

Answer: Yes, as far as the judge is concerned.
Facts

A local community college intends to offer a college course to superior court staff. The
class will be a two-credit constitutional law class, and court staff would receive both college
credit and judicial education credit (by the Committee on Judicial Education and Training)
for attendance and completion of the course. The proposed instructor is presently employed
as a pro tem superior court commissioner in a permanent, part-time position, which position
is shared with another part-time commissioner. The part-time commissioner and proposed
instructor is compensated by the court only for the hours actually worked and receives no
employment benefits from the county or state. All classes would be taught at times other than
during the part-time commissioner's normal court hours.

Discussion
Issue 1

The Code of Judicial Conduct is silent on these issues, except to indicate generally that
judges may "speak, write, lecture, teach, and participate in other activities concerning the
law, the legal system and the administration of justice." See Canon 4A. Any possible
prohibition involved here is based not on ethical concerns, but on constitutional grounds.
Article 6 § 28 of the Arizona Constitution provides that: “Justices and judges of courts of
record shall not be eligible for any other public office or for any other public employment
during their term of office.”

Whether this constitutional section applies to superior court commissioners is purely a
legal question that is outside of the Advisory Committee's jurisdiction. From an ethical
standpoint, however, we see no problem with a part-time commissioner teaching, with or
without compensation, at any public or private educational institution.
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Issue 2

As noted in the preceding discussion, there is a constitutional prohibition against
"justices and judges of courts of record" receiving compensation for any other public
employment. This does not prevent a judge from teaching without compensation. In
Advisory Opinion 79-02, this committee concluded that a superior court judge can teach at
a publicly funded college or university on a regular basis as long as there is no employer-
employee relationship between the judge and the institution; the judge does not receive a
salary or equivalent compensation; the courses or classes are not taught during the instruc-
tor's normal court hours; and the activity does not interfere with or violate other provisions
of Canon 4.

Again, for the reason stated above, we do not see an ethical problem with a full-time
commissioner teaching, with or without compensation, at a public college or university.
Whether or not full-time commissioners are subject to the same restraints as superior court
judges is a legal question that cannot be answered by this committee. See Ariz. Const., Art.
6 § 24; AR.S. § 12-211, et seq.; Rule 91(i), Rules of the Supreme Court.

Applicable Code Sections
Arizona Code of Judicial Conduct, Canon 4 (1985).
Other References
Arizona Constitution, Article 6, §§ 24 and 28.
Arizona Revised Statutes, § 12-211, et seq.
Arizona Supreme Court, Rule 91(i), Rules of the Supreme Court.

Arizona Judicial Ethics Advisory Committee, Opinion 79-02 (Oct. 24, 1979).
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