Arizona Supreme Court
Judicial Ethics Advisory Committee

ADVISORY OPINION 97-05
(May 12, 1997)

Participating in Educational Seminars Where Opinions May Be
Solicited from Candidates for Judicial Office

Issues

May candidates for judicial office participate in continuing legal education seminars
where opinions of disputed legal and political issues may be solicited?

Answer: Yes, with limitations.
Discussion

Canon 5B(1)(d)(iv) specifies that “a candidate, including an incumbent judge, for a
judicial office . . . shall not . . . announce the judge’s views on disputed political or legal
issues.” The commentary to this rule reasons that statements of this sort appear to commit
a judicial candidate to predetermined positions on cases, controversies or issues likely to
come before the court. The candidate, however, must emphasize in any public statement that
he or she has a duty to uphold the law regardless of personal views. Recognizing this, we
construed in Opinion 96-11 that this language prohibits judicial candidates from responding
to a questionnaire requesting opinions on disputed legal and political issues.

As framed, the question raised in this opinion invites us to fashion an exception to an
otherwise clear rule. This we will not do. By announcing a position on a disputed legal or
political issue, the judge or judicial candidate may compromise the ability to sit on a future
case in which the issue is raised. If permitted, this practice would seriously reflect on the
impartiality of the judiciary. The Florida advisory commission dealt with this issue by
prohibiting judges or candidates from announcing positions on the issues of gun control,
abortion, the Equal Rights Amendment, condominium matters, and the right to work. Fla.
Op. 80-13. Another reason that judges and judicial candidates are prohibited from
announcing their views on disputed political or legal issues is that such comments might give
voters the impression that after the election the successful candidate would not support prior
appellate court decisions nor follow the fundamental doctrine of stare decisis.

This committee does not wish to discourage judges from participating in continuing legal
or judicial education programs. Judges and candidates may speak on topics involving the
law, the legal system, and the administration of justice. If questioned about a disputed legal
or political issue, a judge or candidate could summarize the pros and cons of the issue
without taking a particular position. This would assist the audience in understanding the issue
without compromising the impartiality of the judiciary or violating ethical prohibitions. By
the same token, a judge or candidate can participate in and lecture to continuing legal and
judicial education programs but should decline to offer opinions on disputed legal or political
questions.
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Advisory Opinion 97-05

Applicable Code Sections
Arizona Code of Judicial Conduct, Canon 5B(1) (d)(iv) (1993).
Other References
Arizona Judicial Ethics Advisory Committee, Opinion 96-11 (Oct. 3, 1996).

Florida Committee on Standards of Conduct Governing Judges, Opinion 80-13 (Sept. 3,
1980).

Notice

Advisory Opinion 97-05 was superseded by Opinion 06-05 to the extent that a
judicial candidate’s comments in an educational context cannot be restricted in light
of Republican Party v. White, 536 U.S. 765, 122 S. Ct. 2528 (2002).
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www.supreme.state.az.us/ethics/ethics_opinions/96-11.pdf
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