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Arizona Supreme Court
Judicial Ethics Advisory Committee

ADVISORY OPINION 02-07
(October 30, 2002)

Municipal Official Serving as Part-time Pro Tem
Judge in Adjoining Jurisdiction

Issues

1. May the mayor of a town serve as a part-time, pro tem municipal judge in an
adjoining town?  

Answer:  Yes, subject to exceptions noted below.

2. May the mayor of a town serve as a part-time, pro tem justice of the peace in the
justice court precinct that geographically includes the town?  

Answer:  Yes, subject to exceptions noted below.

Facts

An attorney serving as the mayor of a small town in a predominantly rural area requests
an opinion concerning his ability to serve as a part-time judge in a different community.  He
is interested in seeking part-time, pro tem judicial positions in the municipal court of an
adjoining town and the justice court that covers the same geographic area.

The attorney does not see a conflict between his elective position and the anticipated part-
time, pro tem judicial positions in either the adjoining municipal court or the justice court,
although he is concerned about a potential separation of powers issue because of the Arizona
Supreme Court’s decision in Matter of Walker, 153 Ariz. 307, 736 P.2d 790 (1987).  To
avoid conflicts, if any, between his elective office and the justice court position, he would
not take any criminal cases involving the town’s police department.

Discussion

In the Walker case, the Commission on Judicial Conduct (then the Commission on
Judicial Qualifications) recommended that H. W. Walker be removed from his position as
justice of the peace in Santa Cruz County for violating various canons of the 1985 Code of
Judicial Conduct. (The code was amended in 1993, and some of the canons were
renumbered; however, the canons relevant to this advisory opinion are the same as those at
issue in Walker). Walker filed a petition with the Arizona Supreme Court to reject the
findings of fact, conclusions of law and recommendations of the commission.  

Walker was selected by the town council of Patagonia to replace a member who had
resigned, and he assumed office as a member of the town council of Patagonia while he was
serving as justice of the peace in Santa Cruz County. Walker’s duties as a councilman
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included discussing and adopting proposed ordinances and resolutions, voting on the hiring
of the town attorney, voting on the hiring of the police chief, voting on the hiring of the
marshal, who supervised the operation of the police department, and voting on the hiring of
the town magistrate.  

The Town of Patagonia was within Walker’s justice court jurisdiction, and the court
found that it was possible that in his capacity as justice of the peace Walker could be called
upon to hear criminal charges arising out of activities in and around Patagonia.  In addition,
Walker could be faced with hearing civil matters that would require him to interpret
Patagonia ordinances or which could, occasionally, involve testimony from Patagonia police
officers.  Finally, Walker could also be faced with hearing civil matters in which the town
attorney appeared as counsel for private parties and not in his official capacity.  

The court found that Walker violated both Canons 1 and 2 of the Code of Judicial
Conduct by holding office as justice of the peace and town council member simultaneously.
The court analyzed the separation of powers doctrine and concluded that when a judge
participates in enacting the law that he is later called upon to interpret in deciding cases
before him, the separation of powers doctrine has been violated.  The court further found that
when a judge acts as both legislator and adjudicator, the judge also violates Canon 1 because,
in so doing, the judge compromises the independence of the judiciary. The court determined
that even if actual impropriety has not occurred in such circumstances, the public is
nonetheless presented with the appearance of an improper display of unchecked power in
violation of Canon 2.  Additionally, the court found that it would be difficult for a judge to
maintain even the appearance of impartiality when he makes decisions on the hiring of city
employees who may later appear before him in court in some capacity.  

We find material distinctions between the Walker case and the present request.  In
Walker, the justice of the peace was a full-time justice of the peace, subject to all of the
provisions of the code  and, in his capacity as a member of the town council, he had to
undertake activities different from those in which the present requestor would be involved.
For instance, in sitting as a part-time, pro tem judge for the adjoining town, the present
requestor would not be interpreting local ordinances that he helped enact as a member of the
town council of which he is the mayor since there is no overlapping jurisdiction between the
municipal court of the town of which the requestor is the mayor and the adjoining municipal
court. 

Sitting as a part-time, pro tem justice of the peace, however, is more problematic.  By
statute, justices of the peace have “exclusive original jurisdiction of all civil actions when
the amount involved, exclusive of interest, costs and awarded attorney fees when authorized
by law, is five thousand dollars or less,” A.R.S. § 22-201.B., and “concurrent original
jurisdiction with the superior court . . . when the amount involved . . . is more than five
thousand dollars and less than ten thousand dollars.”  A.R.S. § 22-201.C.  A municipal court
“has jurisdiction of all cases arising under the ordinances of the city or town, and has
jurisdiction concurrently with justices of the peace of precincts in which the city or town is
located, of violation of laws of the state committed within the limits of the city or town.”
A.R.S. § 22-402.
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Since municipal court jurisdiction is not made statutorily exclusive of justice court
jurisdiction for cases arising under the ordinances of a city or town, cases could possibly
arise where the requestor, sitting as a justice of the peace, would be called upon to interpret
an ordinance of the town of which he is serving as the mayor. However, since he would be
sitting on a part-time, pro tem basis only, we do not see this as a complete disqualification
as we did in Opinion 88-03. There, we found that a town coordinator, equivalent of a town
manager, could not serve as town magistrate of the same town and that a town mayor could
not serve as a part-time town magistrate of the same town without violating Walker and
Canons 1 and 2.  Here, the requestor would have to recuse himself when confronted with a
conflict between his judicial duties as justice of the peace and his legislative duties as town
mayor in order to avoid violating Walker and Canons 1 and 2, but would have no overriding
disqualification from serving as a part-time, pro tem justice of the peace in cases where this
disqualifying conflict is not present.

This being said, we caution the requestor to be particularly diligent in disqualifying
himself in any situation where there may be a potential conflict, or appearance of conflict,
between his duties as mayor and his duties as a judge.  The requestor has advised us that the
town council over which he presides as mayor does not make hiring and firing decisions over
most municipal employees and that the council hires only two people—the town magistrate
and the town manager, who has ultimate hiring and firing authority over all employees.
Nevertheless, and by way of example only, if a town law enforcement officer, town
employee, town magistrate, or other town official of the town of which the requestor is the
mayor should appear before him in his capacity as either municipal judge of the adjoining
town or as justice of the peace, the requestor should recuse himself to avoid the appearance
of impropriety.

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canons 1 and 2 (1993).

Other References

Arizona Judicial Ethics Advisory Committee, Opinion 88-03 (May 11, 1988).

Matter of Walker, 153 Ariz. 307, 736 P.2d 790 (1987).
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