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Training on Equipment Used In Law Enforcement 

Issues 

May judges or judicial employees attend a court-only demonstration or training offered by 
a vendor of new technology or equipment, such as photo enforcement equipment? 

Answer: No, with a qualification. 

Facts 

Vendors of equipment used by law enforcement or other parties appearing before the court 
will occasionally offer to conduct a court-only demonstration of the equipment. 

Discussion 

Advisory Opinion 03-08 addressed whether a judge may “attend a law enforcement train­
ing program at which officers discuss or demonstrate new devices, technologies, or police proce­
dures.” The opinion concluded: 

[J]udges should not attend seminars or training programs sponsored by or 
presented at a law enforcement agency in which officers might discuss 
new devices, technologies, or police procedures. To do so would unduly 
blur the line between judicial and law enforcement activities. It would 
impair if not directly contravene the fundamental principles of judicial 
independence, integrity, and impartiality. See N.Y. Adv. Op. 94-31 
(March 10, 1994) (“It is unethical for judges to attend ‘training sessions’ 
sponsored by a law enforcement agency if the purpose is ‘to maximize 
enforcement.’”). And that is particularly so when the program is not open 
to all interested parties in the criminal law arena, such as defense counsel 
or investigators, but rather is limited to police officers and prosecutors. 

The same opinion concluded that judges may attend continuing education seminars in 
which law enforcement personnel present information on various law enforcement topics, but 
warned that if an issue or evidence of the type discussed at the seminar arose in a case, judges 
“in that position must rule on the case based on the evidence introduced at trial and, for example, 
cannot consider any information about radar guns they might have learned from law enforcement 
at a seminar.” 

The same analysis applies here. Equipment used in law enforcement may become the 
subject of litigation. It would be inappropriate for the judge or judicial staff to have received 
prior court-only training on the use and reliability of such equipment. 
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It is important, however, to distinguish this situation from cooperation between the execu­
tive branch and the judiciary in implementing new technology in the criminal justice system. 
Court administrative staff and even judicial officers may need a demonstration of and training on 
new technology used by law enforcement to understand how to effectively process cases that 
involve the use of the new technology. This is especially true as communications with the 
judiciary are increasingly accomplished by electronic means. To the extent this is necessary, 
however, it should be done on a limited basis under circumstances that recognize that the 
technology may be subject to litigation. 

Applicable Code Sections 

Arizona Code of Judicial Conduct, Canons 1A, 2A, 2B, 4A(1), 4C(4). 

Other References 

Arizona Judicial Ethics Advisory Committee, Opinion 03-08 (December 17, 2003). 

New York Advisory Committee on Judicial Ethics, Opinion 94-31 (March 10, 1994). 

Page 2 of  2 


